Followers

Wednesday, May 1, 2013

Halatuju


Hai adik-adik yang comel semua.Tahniah dengar kata result SPM'13 ni cemerlang.Selepas dapat keputusan mesti adik-adik peningkan untuk membuat keputusan untuk menyambung pengajian selepas SPM kan?Kepada adik-adik yang mendapat tawaran ke matrikulasi tak kisahlah matrikulasi mana.Anda mesti konpius kan?Dan mesti cakap tunggu tawaran lain lagi kan.hehe.selepas itu,ada yang bertanya,yang antara ini dengan yang ini yang mana lenih baguih.Lain orang lain pendapat.Jadi, seeloknya fikir betul-betul jangan terlalu cepat dan jangan pulak terlalu lambat membuat keputusan.Keputusan ditangan anda..Saya hanya mendapat tawaran matrikulasi dan foundation at swasta uni.So,what you choose?lets read. Mesti dalam minda adik-adik ni,belajar kat matrik ni susah?betul ke tak?Ingat semua menda kat dunia ni susah kalau kita yang fikir susah!Ingat,masa sekolah dulu ambik 9subjek,10subjek walha ada yang ambik 12subjek dapat je straight A's.itu tidak mustahilkan,kalau ada doa,usaha,tawakal.Dekat Matrik just belajar 4subjek untuk mendapatkan 4flat.Ingat,setiap manusia diberikan kekuatan,bakat dan potensi yang berbeza-beza kepada setiap manusia supaya dunia ini dapat berpusing dengan baik.Istikarah is the best way.For science,ada 3 modul.. Modul I – Fizik, Kimia, Biologi dan Matematik. Modul II – Fizik, Kimia, Sains Komputer dan Matematik. Modul III – Biologi, Kimia, Sains Komputer dan Matematik. Subjek wajib,kokurikulum,bahasa inggeris(ada exam),kemahiran dinamika(ni mcm kelas cakap2,belajar bab2 negara, and pendidikan islam (muslim) and moral(non-muslim). KELIRU?TERIKAT DENGAN KEHENDAK IBUBAPA? Tidak dinafikan,ada ibubapa yang nak anak menjadi doktor.tetapi pada masa yang sama anaknya tidak berminat.Dalam soal ini,mungkin adik-adik berfikir nak ikut ibubapa ke nak ikut minat sendiri.Sebaik-baiknya ikutlah minat sendiri.Ini kerana,kita hidup dengan kerjaya itu hanya sekali,samaada menjadi doktor,pendidik dan sebagainya.Berbincanglah dengan mak ayah elok,cakap elok-elok. Hidup sebagai pelajar memang banyak cabaran.Tapi,itu pembakar semangat kita untuk mendapatkan kejayaan.Masalah dengan pelajaraan,masalah dengan kawan,BF,GF mujur saya takde BF =X hehe. Sekarang berbalik kepada tajuk,kehidupan di matrik,amatlah pantas,laju,seronok sangat-sangat. Saya pun bukannya pelajar cemerlang masa SPM,tak dapat A banyak pon! tapi,rezeki dapat tawaran ke matrik,sesi 2012/2013, dan telah berjaya menamatkannya pun semalam.dah menjadi ex-matriculation student,penganggur terhormat dah sekarang,dan sedang menunggu keputusan peperiksaan semII yang bakal keluar pada awal jun nanti.Doakan saya mendapat keputusan yang cemerlang.Mesti korang nak tahu kan result semI kan?Huhu, Tak 4flat pon! just 3point something-something je.syukur. :X. saya pelajar sains,modul???? saya belajar biologi,fizik,kimia dan mathematics.So fun...:P.For adik adik yang masih konfius bolehlah tanya.kalau saya boleh bantu,saya bantu.Enjoy the pictures.This picture during my matriculation time.




Macamana jadual kat matrik?Normally,start 8.00am-5.00pm.Lunch time 1 until 2pm.Tapi ada jugak kelas start lambat kadang2 kul 9.00pagi.Tapi,kalau nak berjaya,tak boleh malas-malas..pagi pagi tu pergilah cubic dulu.Cubic?tu mcm bilik guru la...jumpa dulu lecturer tanya apa yang tak faham.ataupun takde soklan,dah terer,pegilah libary,study!review dulu tajuk-tjuk sebelum masuk lecturer hall or tutorial room..tutorial ni kita kne buat soalan-soalan,or jawap soalan cikgu.setelah mempelajarinya dalam kuliah..for sains,dalam makmal,masa untuk buat experiment!jangan main-main masa exp, nanti result exp tak accurate.nanti nk kne submit lab report.. pkai lab coat boleh gaya2 sainstis or doktor :P. Isnin-khamis 8-5pm, friday 8.00-12.00am.. kalau masa kelas tak de tu pandai lah siapkan assingment yang diberikan.Malam boleh study,sambil study tu buatlah "Mind Map" ia amat membantu time exam.. tak kan time exam nak baca lagi buku tebal2..hehe.Dalam setiap pekara yang anda lakukan,anda perlu yakin,kerana keyakinan kepada diri sendiri adalah kunci dalam kehidupan. dan jangan takut untuk mengeluarkan idea kerana setiap pekara bermula dengan idea.Dan yang paling penting Jangan fikir sesautu pekara itu susah,jika anda sendiri belum melaluinya. thanks.Maaflah kalau ada kekurangan.Enjoys yourself and be thankful and be positive..Success is yours ;)

Sekian

Hak Cipta Terpelihara.|010513|Samsiah Cw|

15 ulasan:

  1. assignment ni mcm mne eh kak?

    ReplyDelete
  2. Assignment ni mcm keje sekolah je..hehe..Ada sesetengah lect tu nak ad cover.(muka depan) bt je la tulisan tangan..dengan marker je :).. nnt dh sampai sana mest pro pasal nim

    ReplyDelete
  3. nk tnyelah kak..sains komputer ni cne exm die?

    ReplyDelete
  4. saya tak ambik sains komputer..saya tak leh nak cakap la camne. Sc comp ini pasal IT, macam networking(sem1),programming(sem2)..Roomate akak ambik ni,dia skor A..sbb dia cakap hafal je..

    ReplyDelete
  5. kak nak tanya soalan chemistry dan physic dia macam mana eh ? ada macam spm punya soalan ke ?payah lagi ke ? hehehe :)

    ReplyDelete
  6. bi ade exam. kemahiran dinamika dgn pendidikan islam ade exam jugak ke? n pendidikan islam tu nanti belajar mcm mane? mcm kat sek ae kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bi , exam dia macam kat sek la ada essay n summary.. Pend islam,sekali je exam dalam 1 tahun tu.. Pend islam ada 1 kali je seminggu.Masa akak dulu belajar kat surau..dengar je ustaz cakap..kalau rajin catat..hehe

      Delete
    2. oh mcm dengar ceramah jela ae.. huu exam pend islam tu mcm mane? mcm sek punye ke? mase kelas pend islam tu nanti, takde ke bace2 quran, khatam quran ke tarannum ke mcm kat sek? n lagi satu, setiap kelas, berape jam mase dia?

      Delete
    3. Oh,pendidikan islam tu atas ustaz, ustazah tula nak bt camne,, kawan akak kelas lain kena hafal ayat2 quran..mcm biasa je.. setiap kelas 1 jam jep.. Amali 2jam..

      Delete
    4. oh okay thanks kak 4 all the info.. semoge akak dapat 4flat utk sem2.. amin.. man jadda wajada ;)

      Delete
  7. akak , betul ke physics matrik lebih senang drpd spm?
    physics sem 1 akak dpt apa?
    btw , akak matrik mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang la jugak ..tapi kena hafal formula tau ,tak bagi macam SPM dulu kat depan... fizik sem satu dapat la jugak B.Akak tak terer pon... biasa2 jep,.Doakan akak supaya sem2 dapat A..hehe

      Delete