Followers

Saturday, July 27, 2013

Pemilik Cintaku


-La Tahzan-



Sungguh ak teruji!Sungguh ak sedih!Sungguh ak kecewa!

NAMUN,



Kita rasa kitalah yang besar ujiannya. Kita rasa kitalah paling berat bebanannya.

Come on. Ada orang lagi besar ujiannya. Lagi berat bebanannya.

Jangan merungut sayang. Jangan mengeluh walau sedetik.

Kita milik Dia. Dulu, Kini. Dan selamanya.

Maka Dia berhak menentukan yang sebaiknya buat kita.



Ya! aku oercaya pada takdir, aku percaya pada jodoh. aku percaya dengan ketentuanNya. Allah! Kuatkanlah aku menghadapi permainan ini.


Sungguh aku tak mengetahuinya, ini semua rahsia DIA. Bersabarlah hati..


Jalan takdir Allah tak pernah salah.

Berbaik sangkalah dengan aturanNya.

Jika perlu untuk engkau menangis, maka menangislah.

Tapi sayang, jangan sedih lama-lama.

Nampak macam kita kurang redha dengan apa yang Allah aturkan.

Takdir Allah is something yang unexpected.

Miracle things may come soon. Soon.

Engkau harus percaya.

Ya, percaya.


Ya! aku percaya, bukan sekarang mungkin, bukan masa ini mungkin! mungkin 5 tahun lagi. Allah! Engkau berikanlah hamba mu ini Pemilik cintaku yang soleh, walaupun tak handsome cukup untuk aku melihatnya sempurna dimataku.


Ini suara ku buat pemilik cintaku.

Dear Pemilik Cintaku,


Aku tidaklah sampai mengimpikan dirimu seorang imam yg makmumnya adalah orang ramai, cukuplah jika engkau mampu mengimamkan aku dan anak2mu.

Aku tidaklah sampai mengimpikan dirimu seorang lelaki yg menanggung beban tanggungjawab seperti seorang wakil rakyat, cukuplah jika engkau melaksanakan tanggungjawabmu terhadap diriku dan anak2mu.

Aku tidaklah sampai mengimpikan dirimu seorang saudagar emas yg kaya raya, cukuplah jika engkau mampu membahagiakan diriku dan anak2mu.

Aku tidaklah sampai mengimpikan dirimu seorang lelaki sebaik malaikat, cukuplah jika engkau sentiasa menyayangi diriku dan anak2mu.

Aku tidaklah sampai mengimpikan dirimu seorang lelaki yg terlalu gentleman, cukuplah jika engkau mampu setia kepadaku.

Aku tidak mengimpikan dirimu seorang lelaki yg kacak, cukuplah jika aku sentiasa cantik pada pandanganmu.


With LOve,
CikSam



Hebat Permainan Dunia! Bersabarlah hati, Bersabarlah sayang. Allah selalu ada.


" Sometimes, its hard for me to understand what You really want to happen. But I trust You, I know You will give me what's best☺."

With Love,
Samsiah
27JULAI2013
6.35PM


Cinta



“ Mencintai tidak bererti memiliki..
Siapa berhak melunakkan skeping hati selain Dia,
Mencintai seseorang bermakna kamu perlu bersedia menerima,
Segala kesudahan rasa,
Mencintailah keranaNya dan kamu akan merasai lazatnya cinta,
Tiada jiwa terluka..tiada hati tersiksa,
Kerana insan percaya, takdirNya terindah dari segala peristiwa,
Kerana kita percaya, Dia menentukan segalanya.
Jodohnya manusia ada ditangannya.
Saudaraku tercinta,
Andai kehendak hati terhenti,
Percayalah, Dia sedang mengaturkan sesuatu yang lebih baik lagi,
Cinta yang membuatkan mu tidak lena,
Menjadikan harimu terganggu setiap masa,
Bukannya itu cinta yang diharapkan,
Itu hanya perasaan yang hanya mengundang tekanan,
Cinta sesungguhnya apabila kamu mencinta keranaNya,
Redha dengan takdirNya,
Menerima suratan dengan siapa kamu dipertemukan,
Mensyukuri pertemuan jodohmu walau bukan dengan insan idaman,
Asalkan si dia mencintai Tuhan,
Kita kan terus mencintainya tanpa alasan.

SAMSIAH-
Friday, June 7, 2013

La Tahzan II


'...and it may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allah knows but you do not know.' (Surah Baqarah: 216)



Semua pelajar matrikulasi 12/13 dah boleh tahu result masing-masing semalam [6/6] bermula pukul 12tengah hari. Tiada kata yang mampu terucap melainkan ALHAMDULILLAH!ALHAMDULILLAH!ALHAMDULILLAH!TERIMA YA ALLAH!terima kasih mak ayah!terima kasih lecturer2 KMPh, walaupun bukan 4 flat hanya 3.++, tapi semua yang diberikan itu rezeki.terima dengan redha.Semoga dapat universiti yang diidam2kan.Menunggu minggu ke2 julai untuk mengetahui universiti mana bakal dijejaki.. inshaAllah.Tapi,kita hanya merancang , Allah menentukan segala galanya kerna Dia sebaik-baik perancang. Terima kasih!Terima kasih YA ALLAH,kerna izinkan kami bernafas lagi di bumi-MU,bantu kami mengharungi cabaran-MU pada hari hari mendatang .Jangan biarkan kami leka dengan kegembiraan dan kebahagiaan yang telah kau berikan,dan jangan biarkan kami hanyut dengan kesedihan dan kekecewaan yang telah Engkau takdirkan. Jangan terasa cemburu dengan kawan-kawan yang berjaya,rezeki masing-masing.



"Bukan Allah tak nak bagi kita 4flat ,tapi Allah simpan sikit untuk masa hadapan, mungkin di universiti kita dapat dekan,4flat and dapat grad first honor, kita tak tahu.Sebab Allah tahu mana yang baik buat kita" -Bersangka baiklah kepada Allah.





Wednesday, May 29, 2013

Why this happened to me?


Keluhan? Protes? Rasa tidak puas hati? Rasa tidak adil? Tidak hanya berlaku pada masalah yang berat sahaja. Tidak hanya berlaku kepada orang tua sahaja. Semua orang punya hati dan perasaan. Sememangnya setiap orang mahukan yang mudah mudah belaka. Siapa yang mahu hidup dalam kesusahan? Siapa yang mahu hidup dalam masalah? Namun kita tidak boleh lari dari masalah, masalah datang tanpa diundang, kita perlu hadapinya walaupun suka atau tidak. Kita perlu kuat melawan masalah itu. Bukan lari! Setiap yang berlaku itu mesti ada yang tersembunyi. Pasti ada hikmahnya.

"Why this happened to me?" "Why?"

Soalan yang selalu berada dalam kota fikiran seseorang apabila ditimpa sesuatu.

Pada pandangan saya ,ianya terjadi tanpa dijemput bukan kehendak sesiapa. Namun, sebab kita adalah orang yang kuat yang mampu menghadapi , orang terpilih untuk berhadapan dengannya, Usahlah bersedih. Kerana setelah kesulitan pasti ada kemudahan.Mintalah bantuan.

Yakinlah,masih ada yang selalu mengabulkan permintaan kita. Siapa? Siapakah yang berhak menjadi tempat mengadu?

Kepada siapa harus meminta pertolongan? Tidak lain,adalah hanya Allah yang tiada tuhan selain Dia.

Firman Allah dalam surah Al-mu'minun, ayat 60:
...berdoalah kamu kepadaKu, nescaya akan Kuperkenankan bagimu...


Kepada siapa aku mahu berharap?

"Hasbunallah Wa ni'mal wakil" , Cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung.

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya

aku bertawakkal. "

[Surah At-Taubah ayat 129]



Kenapa aku diuji?


"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja

mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan

sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka

sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia

mengetahui org2 yg dusta."

[Surah Al-Ankabut ayat 2-3]



Kenapa berlaku kepada aku? Kenapa susah/berat sangat ujian ini?


"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan

kesanggupannya. "

[Surah Al-Baqarah ayat 286]



Persoalan persoalan semuanya sudah ada jawapan.Kita, sebagai hamba perlu patuh kepada perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya.

Semoga entry kali ini memberi manfaat kepada diri saya dan jugak pembaca sekalian. Sekian.
Sunday, May 26, 2013

Home Library


Hai,.Tengok ni. Akan berusaha habiskan pembacaan pula... hehe..Memanfaatkan cuti yang berbaki 3 bulan lagi.Walaupun nanti akan berkerja sementara berdekatan dengan rumah jugak la,hehe cari duit, nanti nak shopping senang,tak la ambik duit mak ayah ;)Ni je antara buku yang aku ada,samada yang beli sendiri,beli menggunakan baucer or ada kawan bagi.Sikit je kan??




Sekian.

Hak Cipta Terpelihara.|130513|Samsiah CW|
Wednesday, May 22, 2013

La Tahzan


Excited!Excited!Nak tunggu semakan boleh temuduga ke tak?Last2,petang tadi selepas pukul 5 petang dah boleh check tapi keputusan amat mendukacitakan, :(

Dukacita dimaklumkan bahawa anda TIDAK BERJAYA ditawarkan untuk menduduki temu duga/ujian khas
di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) bagi Ambilan September Sesi 2013/2014.

Pihak Universiti ingin merakamkan ucapan terima kasih di atas minat dan usaha saudara/i
untuk meneruskan pengajian di UPSI.
Selamat maju jaya.


Don't be sad if Allah not give what you want maybe something good is appear after this!Because, '...and it may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allah knows but you do not know.' (Surah Baqarah: 216)

Sekian.

Hak Cipta Terpelihara.|130513|Samsiah CW|

Monday, May 13, 2013

Matrix time.





Hello, Sis&Bro semua!Matrix time memang pantas berlalu.tup..tup..tup..(soundeffect)dah 10bulan belajar kat sana.Memang enjoy,memang tertekan,memang stress,memang nak nangis,memang happy,memang mencabar, memang dan banyak lagi memang.kalau korang nak tau p la try!hihi.Yakin,anda boleh.boleh.
ok mesti korang nak tau something kan?angguk laju2..

Apa itu praktikum?? Praktikum ni macam roti la..hahaha,tak tak.. dia ni macam kelas macam kat sekolah tu, praktikum aku 21orang je.aku dulu praktikum S24a.Diorang ni baik-baik,selalu saling "explain2" kalau kita tak faham. korang kawan la baik-baik ngan semua orang.susah senang bersama.Masa tutorial and praktikal bersama diorang ni la..Best, masa praktikal,boleh main-main tau!tapi jangan terlampau.Nanti kena marah tak tau..haha.
Apa itu kuliah?Kuliah ni besar,gabungan antara 6-9 praktikum. Aku dulu kuliah 3M1.Kuliah aku bermula dari S19-S24a.So,happy je dalam kuliah nim,dengar betul2,fokus betul2. Jangan pulak dalam kuliah nim korang nak main-main..Ala,dalam tutorial boleh fokus! biasa macam tu la..Jangan lakukan yerp!
Fokus betul-betul sebab masa itu penting. Bak kata pepatah melayu,"Masa itu emas".
Allah SWT juga telah berfirman dalam surah Al-'Asr yang bermaksud :
"Demi Masa!,(1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.(3)"

Pesanan Penaja: Jangan membazirkan masa.Manfaatkan masa 10 bulan anda di matrix.:)


Foto 2012:Rakan-rakan praktikum S24a.Miss uolls! ;)


Foto 2013:Kuliah chemistry terakhir,DKK3..# Aku terlindung kat belakang tu :(



MINGGU PENGURUSAN PELAJAR BARU (MPPB),seminggu.Cukup mencabar time aku dulu! Ketahanan mental dan fizikal perlu kuat. Aku dulu bangun kul 3.30am ,tido pukul 12.30am.Ni lah pengalaman yang tercabar sekali sebabnya,aku tak sempat nak mandi,kerana terkejar situ terkejar sini.Bilik air nye berebut,yela kat umah takpe bilik air banyak dan tak ramai orang.Kat sini,bilik air banyak la jugak,tapi ramai orang.So,bangun awal yerp.Dengan keadaan diri yang baru nak sesuaikan diri.Minggu ni je 3 jam korang tido! nanti korang nak tido 12jam pun orang tak marah, TAPI cukup ke masa nak study. Aku dulu, tido paling lewak pukul 1 je.Pagi paling awal aku bangun 5.30pagi.Paling lewat kul 7.Sebab semua tak terkejut..So,uollss kena kuat!bersabar..Ingat ,bukan senang nak senang.bukan susah nak susah.Seminggu tu,korang diperkenalkan la mana cubic,mana kafe,mana dewan kuliah,mana yang kecik mana yang beso. mana bilik tutorial mana makmal fizik,mana makmal kimia and so on!..Enjoy your MPPB coming soon!Banyak perkara yang didedahkan kepada pelajar baru oleh pensyarah-pensyarah dan fasilitator. Elaun, cara hidup, kursus(diterang one by one oleh kaunselor) dont worry be happy, kokurikulum dan sebagainya diterangkan satu per satu. Fokus para pelajar ini mendengar dan ada juga yang mencatat dalam buku nota masing-masing. Masa aku dulu, aku dapat buku nota lagi time mendaftar.so catat je la..

Kesusahan menjadi titik tolak kepada suatu kejayaan.Sabar,lalui dengan tenang.Mudahkan jangan susahkan.


2012/2013:Short note,mind map,lecturer note--> Disini segala bermula.


Sekian.

Hak Cipta Terpelihara.|130513|Samsiah CW|




Sunday, May 12, 2013

Impian dan cita-cita.


Alhamdulillah,hari ini saya dah jawap soalan ujian Malaysian Educators Selection Inventory (MEdSI) pagi tadi,di UMP,Kuantan Pahang.Bertolak pukul 7 dari rumah melalui "East coast highway" yang hanya mengambil masa 1 jam sahaja.Dekatkan?MEdsi ini ialah suatu ujian pemilihan untuk kemasukan ke Program Pengajian Pendidikan Lepasan STPM/Setaraf di Institut Pengajian Tinggi Awam. Soalan dalam ujian ini adalah berbentuk psikometrik. Jumlah soalan ialah sebanyak 300 soalan yang perlu dijawab dalam masa 1 jam..Tapi,saya 45minit dah siap!hehe.Fikir,jawap 'YA' atau 'TIDAK' or 'sangat setuju','setuju','sangat tidak setuju','tidak setuju'.Instrumen MEdSI mengandungi 300 item dalam empat bahagian iaitu Personaliti (110 item), Minat Kerjaya (60 item), Nilai Integriti (70 item), dan Kecerdasan Emosi (60 item).InshaAllah,kalau lulusan ujian ini,akan dipanggil temuduga kelak.Doakan saya.



Kebahagiaan itu seperti rama-rama.Semakin kita kejar,semakin ia terbang jauh dari kita.Tetai,sekiranya kita mengalihkan perhatian kepada pekara lain,rama-rama itu akan datang dan singgah di bahu kita.
Source:Chicken soup for the soul.



Dulu lepas SPM,aku nak pegi matrik sangat2.Alhamdulillah,setahun dah berakhir.Moga-moga kedatangan Jun nanti,mendapat result yang setandingan dengan apa yang diusahakan.Kalau lebih atau kurang,nak buat camne dah tu rezeki.;)Sekarang nim,aku nak sangat2 pergi tempat nim,untuk kali kedua sebagai pelajar,dan belajar selama 4 tahun.dan berjaya memakai topi ini sekali dengan jubah.Oh,my dream.Dream comes true,one day.;)Kalau tak dapat kat tempat nim pun takpe, asal dapat je mana dan akan menjadi pelajar univeristi dalam course yang saya minat.Agar dipermudahkan oleh Allah s.w.t.


#Childhood#without glasses#six year ago#with my love#UPM



Sekian.

Hak Cipta Terpelihara.|120513|Samsiah CW|


Wednesday, May 1, 2013

Halatuju


Hai adik-adik yang comel semua.Tahniah dengar kata result SPM'13 ni cemerlang.Selepas dapat keputusan mesti adik-adik peningkan untuk membuat keputusan untuk menyambung pengajian selepas SPM kan?Kepada adik-adik yang mendapat tawaran ke matrikulasi tak kisahlah matrikulasi mana.Anda mesti konpius kan?Dan mesti cakap tunggu tawaran lain lagi kan.hehe.selepas itu,ada yang bertanya,yang antara ini dengan yang ini yang mana lenih baguih.Lain orang lain pendapat.Jadi, seeloknya fikir betul-betul jangan terlalu cepat dan jangan pulak terlalu lambat membuat keputusan.Keputusan ditangan anda..Saya hanya mendapat tawaran matrikulasi dan foundation at swasta uni.So,what you choose?lets read. Mesti dalam minda adik-adik ni,belajar kat matrik ni susah?betul ke tak?Ingat semua menda kat dunia ni susah kalau kita yang fikir susah!Ingat,masa sekolah dulu ambik 9subjek,10subjek walha ada yang ambik 12subjek dapat je straight A's.itu tidak mustahilkan,kalau ada doa,usaha,tawakal.Dekat Matrik just belajar 4subjek untuk mendapatkan 4flat.Ingat,setiap manusia diberikan kekuatan,bakat dan potensi yang berbeza-beza kepada setiap manusia supaya dunia ini dapat berpusing dengan baik.Istikarah is the best way.For science,ada 3 modul.. Modul I – Fizik, Kimia, Biologi dan Matematik. Modul II – Fizik, Kimia, Sains Komputer dan Matematik. Modul III – Biologi, Kimia, Sains Komputer dan Matematik. Subjek wajib,kokurikulum,bahasa inggeris(ada exam),kemahiran dinamika(ni mcm kelas cakap2,belajar bab2 negara, and pendidikan islam (muslim) and moral(non-muslim). KELIRU?TERIKAT DENGAN KEHENDAK IBUBAPA? Tidak dinafikan,ada ibubapa yang nak anak menjadi doktor.tetapi pada masa yang sama anaknya tidak berminat.Dalam soal ini,mungkin adik-adik berfikir nak ikut ibubapa ke nak ikut minat sendiri.Sebaik-baiknya ikutlah minat sendiri.Ini kerana,kita hidup dengan kerjaya itu hanya sekali,samaada menjadi doktor,pendidik dan sebagainya.Berbincanglah dengan mak ayah elok,cakap elok-elok. Hidup sebagai pelajar memang banyak cabaran.Tapi,itu pembakar semangat kita untuk mendapatkan kejayaan.Masalah dengan pelajaraan,masalah dengan kawan,BF,GF mujur saya takde BF =X hehe. Sekarang berbalik kepada tajuk,kehidupan di matrik,amatlah pantas,laju,seronok sangat-sangat. Saya pun bukannya pelajar cemerlang masa SPM,tak dapat A banyak pon! tapi,rezeki dapat tawaran ke matrik,sesi 2012/2013, dan telah berjaya menamatkannya pun semalam.dah menjadi ex-matriculation student,penganggur terhormat dah sekarang,dan sedang menunggu keputusan peperiksaan semII yang bakal keluar pada awal jun nanti.Doakan saya mendapat keputusan yang cemerlang.Mesti korang nak tahu kan result semI kan?Huhu, Tak 4flat pon! just 3point something-something je.syukur. :X. saya pelajar sains,modul???? saya belajar biologi,fizik,kimia dan mathematics.So fun...:P.For adik adik yang masih konfius bolehlah tanya.kalau saya boleh bantu,saya bantu.Enjoy the pictures.This picture during my matriculation time.




Macamana jadual kat matrik?Normally,start 8.00am-5.00pm.Lunch time 1 until 2pm.Tapi ada jugak kelas start lambat kadang2 kul 9.00pagi.Tapi,kalau nak berjaya,tak boleh malas-malas..pagi pagi tu pergilah cubic dulu.Cubic?tu mcm bilik guru la...jumpa dulu lecturer tanya apa yang tak faham.ataupun takde soklan,dah terer,pegilah libary,study!review dulu tajuk-tjuk sebelum masuk lecturer hall or tutorial room..tutorial ni kita kne buat soalan-soalan,or jawap soalan cikgu.setelah mempelajarinya dalam kuliah..for sains,dalam makmal,masa untuk buat experiment!jangan main-main masa exp, nanti result exp tak accurate.nanti nk kne submit lab report.. pkai lab coat boleh gaya2 sainstis or doktor :P. Isnin-khamis 8-5pm, friday 8.00-12.00am.. kalau masa kelas tak de tu pandai lah siapkan assingment yang diberikan.Malam boleh study,sambil study tu buatlah "Mind Map" ia amat membantu time exam.. tak kan time exam nak baca lagi buku tebal2..hehe.Dalam setiap pekara yang anda lakukan,anda perlu yakin,kerana keyakinan kepada diri sendiri adalah kunci dalam kehidupan. dan jangan takut untuk mengeluarkan idea kerana setiap pekara bermula dengan idea.Dan yang paling penting Jangan fikir sesautu pekara itu susah,jika anda sendiri belum melaluinya. thanks.Maaflah kalau ada kekurangan.Enjoys yourself and be thankful and be positive..Success is yours ;)

Sekian

Hak Cipta Terpelihara.|010513|Samsiah Cw|