Followers

Friday, May 11, 2012

# Tutorial 1: Nak Letak Music Box?



Selamat Malam...hello reader!hehe

Cara-cara? Mudah sahaja... hehehe..Korang ikut dulu arahan nim.. kalau korang tak dapat jugak korang comment la kat sini..kalau sy FREE,mybe saya bantu..Almaklum lah ni Tutorial pertama saya...

1. Click this NAK BUAT MUSIC BOX ?
2. Dah enter? OK,lets choose the colour.. hehe..But,JANGAN!tekan Done lagi..
(ingat tau!)
3. After that,u go straight to EDIT PLAYLIST (kat sini keluar banyak
kolum2 kan?)Apa fuction kolum2 tu, **Masukkan tajuk lagu dan URL lagu.
4. Tau tak nak Masukkan tajuk lagu dan URL lagu .errr..tak tau?
(jangan risau,QS akan bantu)
5. Tekan ni CLICK THIS!..hehehe..just
masuk YOUTUBE jew :P
6. Korang nak lagu apa?search je la..hehehe...
- Example?
QS suka lagu "Tentang Rasa"
korang Copy paste la link URL lagu yang korang minat tu..
tak tau apa itu link URL? URL ni mcm nasi minyak ke?Pizza?haha

ni dia URL : http://www.youtube.com/watch?v=02SCOpu3jP4 (Ni khas untuk lagu
TENTANG RASA...

7. Korang mesti nak banyak lagu kan macam QS ni.. KOrang copy paste je kat atas
YOUTUBE tu..tahu kan?
8. Sudah dah Copy paste "Link URL" aka "PIZZA" tu..HAHAHA...Korang pergi pulak
ziarah dekat CONFIGURE SETTINGS ubah la ikut korang suka..ikut hati
korang la..kalau nak ikut Default tu pon dah OK!
9. Kalau korang ubah ke tak ke,just click DONE dan ada keluar
banyak2,million2,trillion2 Code..Kalau Copy lagi yerp!hehehehe..rajin tul
korang copy yerp! :P
10. Macam biasa letak kat blog korang,just paste..hehehe..
COPY + PASTE je kan keje senang! HAHAHA

# REMEMBER!
-Untuk letak kod yang banyak tu adalah dekat sini :-
1. Log In > Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Paste kod yang bermillion2 tu...
3. SIAP Paste , SAVE

- Tengok lah,menjadi tak kerja korang tu... hehehe

Oklah..Selamat mencuba ..

# Salam Tutorial QS #
Sunday, March 4, 2012

PRO AND CONTRA

Matrix
Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
Nak masuk susah (Contra)
Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
Kurang praktikal (Contra)
Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)
Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Asasi / Foundation
Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
Nak masuk susah (Contra)
Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
Kurang praktikal (Contra)
Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
Kalau lulus, tempat / course (kos) untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. (Pro)
Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

Diploma
Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun. (Not so contra)
Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)
Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. (Pro)
Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. (Pro)
Pembelajaran lebih relax. (Pro)
Mungkin melekakan. (Contra)
Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.

Tahmidi (USIM)
Ini yang orang paling tak tahu maksudnya. Aku pun tak berapa tahu. Tapi apa yang aku tahu, ianya sama macam matrikulasi dan asasi. Tapi khas untuk lepasan sekolah agama sahaja mungkin.
Perlu power bahasa arab.

Form 6
Tempoh pengajian yang singkat (Pro)
Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)
Korang score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure korang boleh masuk apa course sains yang korang nak. (Super Pro)
Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)
STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)
STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)
STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

Sijil
Pra- U (Contra)
Sijil boleh di gunakan untuk mendapatkan pekerjaan. Tak seperti Asasi, Foundation dan Matrik. (Pro)
Tempoh pengajian yang lama. Ambil sijil dalam 3 tahun, then kalau nak sambung Diploma dalam 2 or 1 1/2 tahun. Then sambung degree 2-3 tahun. Tempoh pengajian 6 tahun minima. (Contra)
Sesuai untuk orang yang nak masuk dalam bidang yang baru. Contohnya, korang kelas science then korang nak cebur dalam bidang Account, korang patut ambil Sijil Account.




# saya just copy sbb saya rasa ad jugak yang berguna ni..hehehhe untuk dijadikan
panduan! result dah hampir nak keluar dah!!


# saya copy dari sini : "https://www.facebook.com/groups/155751247800297/"

# korang kalu tahu something tu share la sbb sharing is caring!

# Apa patut saya pilih?? rasa rasa saya mau pegi matrix tp entahla dapat ke tidak!!
Doakan yang terbaik!

# sekian